środa, 18 marca 2009

Pączki tradycyjne babusi


Jak sam tytuł wskazuje dzisiaj będzie pączkowo. Przepis wraz ze zdjęciem czekał od tłustego czwartku aż się zlituję i wrzucę go na bloga. Oto więc jest:


Składniki

  • mleko 1 szklanka
  • cukier 2/3 szklanki
  • mąka 2-3 szklanek
  • masło 50 g
  • żółtko 3 szt.
  • cukier waniliowy
  • drożdże świeże 35 g
  • olej
  • konfitura

Sposób przyrządzenia

Ciepłe mleko, drożdże, 2 łyżki cukru, pół szklanki mąki dokładnie zmieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Masło stopić i odstawić do przestudzenia. Kiedy drożdże zaczną rosnąć żółtka, resztę cukru, pół szklanki mąki i cukier waniliowy. Wyrabiać dodając masło i tyle mąki, żeby ciasto nie kleiło się do rąk.

Ciasto odstawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość.
Szklanką wykrawać kółka, na co drugim położyć konfiturę. Przykryć drugim krążkiem, palcami ugnieść brzegi i odstawić, żeby podrosły.

Smażyć na głębokim tłuszczu na złoty kolor.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz