poniedziałek, 23 marca 2009

Karmelowe herbatniki


Jak w każdą niedzielę po obiedzie trzeba było przygotować coś słodkiego do kawy. Efekt to mleczno-karmelowe co nieco...
A przepis powstał, bo zostało mi sporo budyniowej masy :)

MASA BUDYNIOWA
  • 1 opak. budyniu karmelowego
  • 1,5 szklanki mleka
  • 3/4 margaryny
POLEWA MLECZNA:
  • 1 tabliczka czekolady mlecznej
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka masła
MASA:
W rondelku podgrzewamy 1 szklankę mleka. W pozostałej części rozprowadzamy proszek.
Gdy mleko się zagotuje dodajemy budyń i energicznie mieszamy. Studzimy.

Miękką margarynę miksujemy. Dodajemy przestudzony budyń.
Chłodzimy w lodówce.

POLEWA MLECZNA:
Masło rozpuszczamy z mlekiem w rondelku. Dodajemy połamaną czekoladę i podgrzewamy chwile mieszając.

HERBATNIKI:

Na co drugi herbatnik nakładamy przygotowaną masę. Składamy i polewamy rozpuszczoną czekoladą. Chłodzimy przed podaniem w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz