środa, 18 marca 2009

Cannelloni mięsne z pieczarkami

Od pewnego czasu ciągnęło mnie w stronę tegoż makaronu.
I przekonana byłam, że z całą pewnością będzie smakował wybornie. Doszłam jednak do wniosku, że w kwestii makaronu u mnie nadal króluje lazagne. Skoro jednak miało być o cannelloni to podaję przepis:



Składniki:

  • makaron cannelloni
  • pieczarki 20 dag
  • mięso mielone 50 dag
  • cebulka czerwona 1 szt.
  • czosnek 2 ząbki
  • papryka czerwona 1 szt.
  • pomidory krojone z puszki 1 puszka
  • sól, pieprz, curry,
  • bazylia, pietruszka, majeranek, lubczyk
  • ser żółty w plastrach 20 dag
Sos beszamelowy:
  • mąka 2 łyżki
  • masło 2 łyżki
  • gałka muszkatołowa
  • mleko 0,3 L
  • żółtko 1 szt.
  • ser żółty starty 5 dag
Pieczarki kroimy drobno lub ścieramy na tarce. Cebulkę kroimy w drobną kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę.

Na rozgrzanej oliwie podsmażamy czosnek z cebulką. Po chwili dodajemy pieczarki. Dusimy do momentu odparowania płynu. Przekładamy na miski.

Mięsko przesmażamy na odrobinie oliwy. Dodajemy do reszty nadzienia. Studzimy.

Przygotowanym i ostudzonym farszem nadziewamy rurki makaronu (nie muszą być gotowane, bo podczas pieczenia w sosiku same nabiorą odpowiedniej miękkości).

Pomidory z puszki wrzucamy do rondelka. Dodajemy przecier pomidorowy i przyprawy (bazylia to podstawa) i dusimy przez ok. 5-10 minut. Tak przygotowany sosik wylewamy do naczynia żaroodpornego. Na to wykładamy nadziane rurki.

Z mąki, masła, gałki, mleka, żółtka i tartego sera przygotowujemy sos beszamelowy. Zalewamy nim dokładnie nasze rurki (muszą być przykryte w całości).

Rurki pokryte sosikiem posypujemy lub też okładamy żółtym serem.

Wstawiamy do piekarnika na 30-40 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz