środa, 11 marca 2009

Nadziewane pieczarki


Pieczarki lubię od dawna i to praktycznie pod każdą postacią a że buszując po blogach natrafiłam na całkiem nowy dla mnie przepis postanowiłam go wypróbować, nieco go tylko modyfikując.

Przepis zaczerpnięty od kasiaaaa24. Pozwólcie więc, że zacytuję za autorką:

Składniki:

  • 8 dużych, twardych pieczarek

Farsz:

  • 8 dużych pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 jajka
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka vegety
  • sól
  • pieprz
  • mięso mielone (ok. 25 dkg)

Panierka:

  • 2 jajka
  • bułka tarta

8 dużych pieczarek obrać ze skórki i łyżeczką wydrążyć je, aby zmieściło się jak najwięcej farszu. Pozostałe pieczarki drobno posiekać i podsmażyć z posiekaną cebulą i przyprawami, aż woda odparuje. Pod koniec smażenia dodać posiekaną natkę – im więcej tym lepiej. Do przestudzonego farszu dodać jajka i bułkę tartą i takim farszem napełniać kapelusze aż po brzegi. Następnie dwukrotnie obtoczyć w jajku i bułce. Smażyć na głębokim tłuszczu aż będą przyrumienione. Pycha :)


Moją modyfikacją było oczywiście to mięsko mielone, bo niestety ale jak się w domu ma chłopa to wiadomo, bez mięsiwa ani rusz ;)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz