Pieczarki lubię od dawna i to praktycznie pod każdą postacią a że buszując po blogach natrafiłam na całkiem nowy dla mnie przepis postanowiłam go wypróbować, nieco go tylko modyfikując.
Przepis zaczerpnięty od kasiaaaa24. Pozwólcie więc, że zacytuję za autorką:
Składniki:
- 8 dużych, twardych pieczarek
Farsz:
- 8 dużych pieczarek
- 1 duża cebula
- 1 pęczek natki pietruszki
- 2 jajka
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 łyżeczka vegety
- sól
- pieprz
- mięso mielone (ok. 25 dkg)
Panierka:
- 2 jajka
- bułka tarta
8 dużych pieczarek obrać ze skórki i łyżeczką wydrążyć je, aby zmieściło się jak najwięcej farszu. Pozostałe pieczarki drobno posiekać i podsmażyć z posiekaną cebulą i przyprawami, aż woda odparuje. Pod koniec smażenia dodać posiekaną natkę – im więcej tym lepiej. Do przestudzonego farszu dodać jajka i bułkę tartą i takim farszem napełniać kapelusze aż po brzegi. Następnie dwukrotnie obtoczyć w jajku i bułce. Smażyć na głębokim tłuszczu aż będą przyrumienione. Pycha :)
Moją modyfikacją było oczywiście to mięsko mielone, bo niestety ale jak się w domu ma chłopa to wiadomo, bez mięsiwa ani rusz ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz