Składniki
- 1 brokuł
- 2 ząbki czosnku
- kilka listków świeżej bazylii
- 5 łyżek śmietany
- sól
- pieprz
Brokuła myjemy dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonym wrzątku ok. 5-8 minut.
W tym czasie przygotowujemy sos:
Czosnek przeciskamy przez praskę. Bazylię siekamy drobno. Mieszamy wszystko ze śmietaną i przyprawiamy do smaku.
Brokuł odcedzamy i polewamy sosem.
Uwielbiam brokuły w każdej postaci a patrząc na ten zielony kolor i tą bazylkę to wiem, że i u mnie zagości brokułek:)Niech no tylko, będzie dla kogo gotować , to mój ci on będzie, oj mój:))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
ciekawy artykuł o brokułach http://zdrowie.netbird.pl/?app=452
OdpowiedzUsuń