czwartek, 21 maja 2009

Brokuły z sosem

Brokuły uwielbiam, ubóstwiam wręcz i jeść mogłabym pod każdą postacią. Najbardziej jednak smakują mi polane sosem czosnkowo-bazyliowym:


Składniki

  • 1 brokuł
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka listków świeżej bazylii
  • 5 łyżek śmietany
  • sól
  • pieprz

Brokuła myjemy dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonym wrzątku ok. 5-8 minut.

W tym czasie przygotowujemy sos:
Czosnek przeciskamy przez praskę. Bazylię siekamy drobno. Mieszamy wszystko ze śmietaną i przyprawiamy do smaku.

Brokuł odcedzamy i polewamy sosem.

2 komentarze:

  1. Uwielbiam brokuły w każdej postaci a patrząc na ten zielony kolor i tą bazylkę to wiem, że i u mnie zagości brokułek:)Niech no tylko, będzie dla kogo gotować , to mój ci on będzie, oj mój:))
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ciekawy artykuł o brokułach http://zdrowie.netbird.pl/?app=452

    OdpowiedzUsuń