Co do ciasta - musiałam nieco zmienić proporcję, bo tabuny ludziów były do wykarmienia przy świątecznym stole, więc i blacha ciasta musiała być duża :)
Składniki na ciasto:
- 4 szklanki mąki
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki miodu
- 1 kostka margaryny
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżeczka sody
Masa orzechowa:
- 40 dag orzechów włoskich
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki miodu
- 15 dag masła lub margaryny
Masa budyniowa:
- 1 budyń waniliowy
- 1,5 szklanki mleka
- 25 dag masła lub margaryny
- 3 łyżki cukru pudru
i zabieramy się za składanie, zawczasu wyciągając ze spiżarni pyszny kwaśny dżemik :)
Gotowym kremem oraz dżemem przekładamy upieczone placki w następujący sposób:
- Placek
- Krem
- Dżem
- Drugi placek
- Krem
- Dżem
- Trzeci placek (z masą orzechową)
Aby ciacho nie wydawało się zbyt suche należy je skrzętnie ukryć na 24h, żeby za bardzo nie kusiło i przy okazji nabrało jak to mawiała moja babcia "mocy urzędowej" czyli tak zwyczajnie zmiękło :)
Pozdrawiam Poświatecznie ;)
Ja też piekłam na Wielkanoc swojego ulubionego orzechowca - dzisiaj skończyłam ostatni kawałek , bo zabrakło tych "tabunów ludziów" , które by pomogły jeść ;-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam !