wtorek, 14 kwietnia 2009

Orzechowiec

Na ten przepis pierwszy raz natrafiłam chyba u Arabeski i szczerze przyznam, że skutecznie mnie zachęciła. Niechaj więc będzie, że jest to moja propozycja do akcji Kuchnia Wielkanocna.

Co do ciasta - musiałam nieco zmienić proporcję, bo tabuny ludziów były do wykarmienia przy świątecznym stole, więc i blacha ciasta musiała być duża :)


Składniki na ciasto:
  • 4 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki miodu
  • 1 kostka margaryny
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka sody
Margarynę posiekać z cukrem i mąką. W rondelku rozpuścić miód z mlekiem oraz sodą. Całość przelać do suchych składników. Zagnieść ciasto i schłodzić w lodówce (ok. 1 godz.). Podzielić na trzy części. 2 placki upiec w temp. 200 stopni przez ok. 15 minut

Masa orzechowa:
  • 40 dag orzechów włoskich
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki miodu
  • 15 dag masła lub margaryny
W rondelku rozgrzewamy masło, miód i cukier. Po utworzeniu jednolitej masy dodajemy orzechy i jeszcze chwile podgrzewamy. Całość wylewamy na 3 placek (nieupieczony) i zapiekamy w temp. 200 stopni przez 20 minut.

Masa budyniowa:
  • 1 budyń waniliowy
  • 1,5 szklanki mleka
  • 25 dag masła lub margaryny
  • 3 łyżki cukru pudru
Z podanych proporcji mleka gotujemy budyń i studzimy. Masło ucieramy z cukrem pudrem i dodajemy do ostudzonego budyniu....

i zabieramy się za składanie, zawczasu wyciągając ze spiżarni pyszny kwaśny dżemik :)


Gotowym kremem oraz dżemem przekładamy upieczone placki w następujący sposób:
  1. Placek
  2. Krem
  3. Dżem
  4. Drugi placek
  5. Krem
  6. Dżem
  7. Trzeci placek (z masą orzechową)

Aby ciacho nie wydawało się zbyt suche należy je skrzętnie ukryć na 24h, żeby za bardzo nie kusiło i przy okazji nabrało jak to mawiała moja babcia "mocy urzędowej" czyli tak zwyczajnie zmiękło :)





Pozdrawiam Poświatecznie ;)

1 komentarz:

  1. Ja też piekłam na Wielkanoc swojego ulubionego orzechowca - dzisiaj skończyłam ostatni kawałek , bo zabrakło tych "tabunów ludziów" , które by pomogły jeść ;-)
    Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń