piątek, 24 kwietnia 2009

3bit




Składniki:

  • hebatniki 35 dag
  • mleko skondensowane słodzone 1 puszka
  • czekolada mleczna 1 szt.

Masa śmietankowa:

  • śmietanka 30% 0,2 L
  • śnieżka 2 szt.

Masa budyniowa:

  • budyń waniliowy 1 szt.
  • mleko 0,3 L
  • masło 20 dag
  • cukier puder 3 łyżki

Sposób przyrządzenia:

Zamkniętą puszkę mleka skondensowanego gotujemy w wodzie (puszka musi być całkowicie zakryta wodą) ok. 3 godzin. Można również kupić w sklepie gotowy kajmak (do nabycia w marketach).

Śmietankę ubijamy razem ze śnieżkami na sztywną masę.
W rondelku gotujemy 1 szklankę mleka. W pozostałej ilości rozprowadzamy budyń i przyrządzamy dalej wg przepisu podanego na opakowaniu. Budyń studzimy.
Miękkie masło ucieramy razem z cukrem pudrem oraz przestudzonym budyniem.

Czekoladę ścieramy na tarce o drobnych oczkach.


W formie do pieczenia ciast (28x28cm) układamy warstwami:

1. Herbatniki

2. Masa budyniowa

3. Herbatniki
4. Gorący kajmak

5. Herbatniki

6. Masa śmietankowa

7. Starta czekolada.


Chłodzimy w lodówce - najlepiej całą noc.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz