Składniki:
- hebatniki 35 dag
- mleko skondensowane słodzone 1 puszka
- czekolada mleczna 1 szt.
Masa śmietankowa:
- śmietanka 30% 0,2 L
- śnieżka 2 szt.
Masa budyniowa:
- budyń waniliowy 1 szt.
- mleko 0,3 L
- masło 20 dag
- cukier puder 3 łyżki
Sposób przyrządzenia:
Zamkniętą puszkę mleka skondensowanego gotujemy w wodzie (puszka musi być całkowicie zakryta wodą) ok. 3 godzin. Można również kupić w sklepie gotowy kajmak (do nabycia w marketach).Śmietankę ubijamy razem ze śnieżkami na sztywną masę.
W rondelku gotujemy 1 szklankę mleka. W pozostałej ilości rozprowadzamy budyń i przyrządzamy dalej wg przepisu podanego na opakowaniu. Budyń studzimy. Miękkie masło ucieramy razem z cukrem pudrem oraz przestudzonym budyniem.
Czekoladę ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
W formie do pieczenia ciast (28x28cm) układamy warstwami:
1. Herbatniki
2. Masa budyniowa
3. Herbatniki
4. Gorący kajmak
5. Herbatniki
6. Masa śmietankowa
7. Starta czekolada.
Chłodzimy w lodówce - najlepiej całą noc.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz